Basisuitleg hypotheek

Heeft u een woning op het oog en heeft u daar een hypotheek bij nodig? In de basisuitleg hypotheek vertellen wij u wat een hypotheek is. Welk bedrag kunt u lenen en aan welke bijkomende kosten moet u denken?

Wat is een hypotheek?

Met een hypotheek kunt u mogelijk uw droomhuis kopen. De woning dient bij een hypotheek als onderpand van de lening. De geldverstrekker, in veel gevallen een bank, vraagt voor het geleende geld een rente. De rente geldt als tegenprestatie. De overheid stimuleert men om huizen te kopen door twee voordelen aan de bieden. Deze voordelen bestaan uit een vermindering van uw inkomstenbelasting en een hypotheekrenteaftrek.

Maximale hypotheek en bijkomende kosten

Er zitten regels en voorwaarden verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Zo bestaat er een maximale hypotheek. Dit houdt in dat u niet meer dan 102% van de woningwaarde bij de bank mag lenen. Wilt u een verbouwing uitvoeren aan uw huis? Dan houdt dit in dat u eigen geld nodig heeft voor de verbouwing in verband met de 102%. Bij een hypotheek komen ook extra kosten kijken. Deze bijkomende kosten bestaan uit;

  • Kosten met betrekking tot de overdrachtsbelasting
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Hypotheekadvieskosten
  • Kosten voor een bouwkundige keuring.

Deze kosten komen gemiddeld uit op 6% van de woningwaarde.

Wilt u nog meer informatie lezen over hypotheken? Lees hier onze uitgebreide uitleg over hypotheken.

Hypotheekvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?