Uitgebreide uitleg hypotheek

Hier vindt u een uitgebreide uitleg over hypotheken. Verschillende hypotheekvormen komen aan bod, het verschil tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek wordt uitgelegd en we gaan dieper in op de Nationale Hypotheek Garantie.

Hypotheekvormen

U heeft de keuze uit veel verschillende hypotheekvormen. Hieronder gaan wij in op de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij deze twee hypotheekvormen kunt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

  • De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u de gehele looptijd van de hypotheek hetzelfde vaste maandbedrag. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Elk jaar wordt het deel aflossing van het vaste maandbedrag hoger en het renteaandeel lager. Op deze manier verlaagt de hypotheekschuld elk jaar.

  • De lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek is het deel aflossing elke maand gelijk. De eerste jaren betaalt u bij een lineaire hypotheek meer, omdat u rente betaalt over de hypotheekschuld. Elke maand lost u hetzelfde bedrag af, waardoor de totale hypotheekschuld telkens lager wordt en daarbij het rentebedrag ook.

Wilt u ook meer weten over andere hypotheekvormen? Dat is mogelijk. Hieronder lichten wij er een aantal toe. Met onze hypotheekadviseurs is het mogelijk om alle hypotheekvormen te bespreken. Bij onderstaande hypotheekvormen geldt de hypotheekrenteaftrek niet.

  • De aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek lost u geen hypotheek af. U betaalt de hele periode rente over de totale hypotheekschuld. Wilt u op een bepaald moment een deel aflossen? Dat kan bij een aflossingsvrije hypotheek.

  • De bankspaarhypotheek

Bij de bankspaarhypotheek opent u direct bij het afsluiten een geblokkeerde bankspaarrekening. Op deze rekening spaart u voor het totaalbedrag. Bij deze hypotheekvorm betaalt u ook rente over de lening.

  • De spaarhypotheek

Wilt u gegarandeerd de lening op de einddatum in staat zijn om de lening af te lossen? Dan is de spaarhypotheek een geschikte hypotheekvorm voor u. Een levenhypotheek heeft veel overeenkomsten met een spaarhypotheek.

Het verschil tussen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek

Wilt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek? Dan kiest u voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Dit kan alsnog een lastige keuze zijn. Hieronder leggen wij de verschillen uit tussen beide hypotheekvormen.

  • Bij de lineaire hypotheek zijn de maandlasten in het begin van de hypotheek hoger dan naarmate de looptijd vordert. Het maandbedrag dat u elke maand kwijt bent aan de hypotheek wordt elk jaar lager.
  • Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand, zolang de hypotheek duurt, hetzelfde vaste maandbedrag. Heeft uw hypotheek een looptijd van 30 jaar? Dan betaalt u elk jaar hetzelfde bedrag aan uw hypotheek.

Om te bepalen of u wilt kiezen voor de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek kunt u zichzelf het beste de volgende vraag stellen; wil ik elke maand hetzelfde bedrag betalen? Of wil ik de eerste jaren meer betalen en dan steeds minder? Onze hypotheekadviseurs helpen u graag bij deze keuze.

Nationale Hypotheek Garantie

Naast de keuze voor welke hypotheekvorm u wilt gaan, bestaat er ook nog de Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie kunt u afsluiten naast uw hypotheek. Een Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd, geeft de geldverstrekker een bepaalde zekerheid. De NHG geeft uzelf ook een zekerheid. Om een NHG-hypotheek te krijgen betaalt u eenmalig 1% van de koopsom. De redenen waarom u een NHG-hypotheek kunt overwegen staan hieronder;

  • Zorgt voor kwijtschelding van een restschuld

Een hypotheek heeft een lange looptijd. In deze periode kan er iets gebeuren waardoor u niet meer in staat bent om de maandelijkse hypotheeklast te betalen. In een dergelijke situatie bestaat de kans dat uw woning gedwongen verkocht dient te worden. Bij een gedwongen woningverkoop blijft de eigenaar veelal met een restschuld achter. U komt bij een NHG-hypotheek in aanmerking voor kwijtschelding van deze restschuld.

  • De bank geeft een rentekorting

Huiseigenaren met een NHG-hypotheek bieden de bank een zekerheid. De bank is namelijk verzekerd van terugbetaling. Als beloning voor deze zekerheid biedt de bank een rentekorting van 0,7%. Deze korting geldt de hele looptijd van de hypotheek.

Meer weten over hypotheken?

Een hypotheek afsluiten is niet eenvoudig en kan best ingewikkeld zijn. Mocht u na het lezen van de uitgebreide hypotheekuitleg nog vragen hebben? Neem vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseurs in en rondom Groningen. Zij helpen u graag!

Hypotheekvragen of hulp nodig bij het vinden van een adviseur?